חומש לרכישה – המשך

שאלה:

שלום כבוד הרב המכובד,
כמה שאלות בבקשה :
א. אני חוזרת בתשובה ומעונינת לקנות את הספרים מסילת ישרים + אורחות צדיקים עם פירוש.
אבקש מכבוד הרב המלצה מה לקנות כי ראיתי שיש פרשנים שונים. תודה
ב. בהקשר לחומש עם פירוש רש"י – הבנתי מתשובותיך שיש חומשים עם פירושי רש"י כמו שהם בדיוק מילה במילה מה שהוא פירש ויש חומשים עם פירושים על פירושי רש"י כמו שוטנשטיין, שי למורא ועוד. שאלתי היא מדוע זה כך ? מדוע פרשנים שונים מצאו לנכון לפרש את רש"י ולא להביא את דבריו כמו שהם בדיוק והאם בפירושם אותו הם בעצם שינו את הפירוש שלו לפי השקפתם ?
ג. מאיפה נכון יותר ללמוד, מהפרשנים שמפרשים את רש"י או מרש"י עצמו ?
ד. האם בחומשים עם פירוש רש"י עצמו אבל בכתב רגיל ולא כתב רש"י אפשר לסמוך שזה תרגום מדויק מילה במילה לפי מה שהוא כתב ?
אני מתנצלת על ריבוי השאלות, זו פעם ראשונה מאז הבית ספר בילדותי (שאז למדנו עם פירוש קסוטו) שאני מתחילה ללמוד תורה. בתודה ובברכה

תשובה:

שלום וברכה

1. לגבי מסילת ישרים וארחות צדיקים, כל פירוש שמוצא חן בעינייך זה טוב, העיקר ללמוד ולהתחזק. את לא מחוייבת לפירושים, זו רק הצעה ובעיקר הרחבות.

2. ברוב ככל החומשים לשון רש"י מופיעה במלואה, זה לא משנה אם הכתב מרובע או כתב רש"י, זה שינוי שנעשה במחשב בלחיצת כפתור, אין בכך כל התערבות בטקסט. יש כאלו שבאו לפרש את הרש"י, כמו חומש רש"י כפשוטו, אבל גם הוא עשה זאת בפונט שונה שניתן לראות מה רש"י אמר ומה מוסיפים, וגם רש"י מודפס בפני עצמו וניתן ללומדו משם. בכל הפרשנות החרדית אף אחד לא משנה לפי השקפתו, אלא שנכון הדבר שתתכן גם טעות אנוש, אבל אין סיבה לחשוש יותר מידי.

בהצלחה רבה מאוד.

הצטרף לדיון

תגובה 1