נטילת ידיים שחרית

שאלה:

שלום,
בסוגייה במסכת ברכות טו א' , הלכות נטילת ידיים לתפילת השחר , ובמסקנת הגמרא שם שבפסוק לא כתוב מים במפורש ולכן אפשר בכל מיני דמנקי ואין לחזר אחר מים באם יעבור זמן ק"ש או תפילה ( לפי הדיוק של תוספות), האם זה כולל גם אדם שאין לו מים בהתעוררו בבוקר, הרי להעביר רוח טומאה ששורה על הידיים מהלילה חייבים מים או שהסוגייה כוללת גם מקרה זה שאפשר בכל מיני דמנקי, האם מועיל להעביר רוח רעה?
ואם כן מה יעשה אדם שאין לו רביעית מים לנטילה
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

בדין נטילת ידים בבוקר יש שני דינים שונים שאין ביניהם כל קשר.

יש את חיוב נטילת ידים משום רוח רעה, על נטילה זו לא מברכים, והיא גם לא זו המונעת את האדם מלעסוק בתורה ובתפילה.

יש חיוב נוסף של נטילת ידים משום נקיות, הוא חובה לפני עיסוק בדברי תורה וקדושה, אבל לגביו נאמר שמי שאין לו מים יכול להסתפק בכל מידי דמנקי.

לדעת הרשב"א יש חיוב מטעם נוסף, משום שהאדם הוא כבריה חדשה בבוקר וככהן המתקדש בכיור, חיוב זה גם אינו מעכב מלעסוק בתורה ותפילה.

יום מבורך.