אכילת אוכל שהמבשל לא נטל ידיים

שאלה:

שלום, אנחנו חוזרים בתשובה, אנחנו נוסעים לאמא לשבת והיא רוצה לבשל לנו. היא לא מקיימת תו"מ ולכן גם לא נוטלת ידיים אפילו בבוקר. השאלה אם מותר לאכול אוכל כזה, אנחנו לא רוצים לטמא את הנפש ברוח רעה שיש על הידיים אם לא נוטלים. וגם לא רוצים לפגוע באמא, רוצים לכבד אותה.

תשובה:

שלום וברכה

בבית יוסף בסימן ד מביא מדברי הראשונים שסוברים שבשביל רוח רעה אין צורך בכלי, וגם רחיצה שלוש פעמים לסירוגין של הידים מסירה רוח רעה [אלא שלא מקיימים בה את עיקר מצות הנטילה שהיא מטעמים אחרים, נקיות לתפילה או משום בריה חדשה], וזה אני מניח שקורה ממילא, היא קמה בבוקר רוחצת ידים, אחרי שירותים מן הסתם שוב רוחצת וכן לפני או במהלך הבישול. כמו כן, מאכל שנגע בו אדם שלא נטל ידיו אינו נאסר בדיעבד, אם ניתן לרוחצו רוחצים אבל אם לא, הוא מותר באכילה ללא חשש כמובא במשנה ברורה שם. לכן זו לא בהעיה בנושא זה. הבעיה אחרת, אמא יודעת מספיק דיני כשרות? ניתן לסמוך עליה לגבי כשרות המוצרים? אדם שאינו מקפיד בעצמו על כשרות אינו נאמן בנושא זה עבור אדם אחר. כאן השאל שאתם צריכים לברר בהתאם למצב.

בהצלחה רבה מאוד!