נטילת ידים אחרי מעבר דרך השירותים

שאלה:

1. האם מותר לגעת במקומות פתוחים (כגון בנחירי האף) לאחר עשית צרכיו ולפני נטילת ידיים?
2. האם כניסה לחדר אמבטיה שיש בתוכו גם שירותים והמכסה סגור, מחייבת בנטילת ידיים?
תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

דבר ראשון בבוקר לפני עשיית צרכיו ליטול ידים ללא ברכה. מי שלא עשה כך, לא יגע בנקביו עד שיטול ידיו.

לכתחלה המחמיר ליטול ידיים ג' פעמים (אך אין צריך כלי) לאחר יציאתו, אף בבית הכסא של זמנינו ואף אם נכנס שם רק בכדי להוציא חפץ מסוים, תבוא עליו הברכה. אמנם בשעת הצורך ניתן להקל בזה בפרט כשהמכסה סגור.

מקורות:

במשנה ברורה סי' ד' סק"מ ובן איש חי פרשת תולדות אות ט"ז פסקו שצריך ליטול ידיים לאחר יציאה מבית הכסא אף אם לא עשה צרכיו, ובביאור הלכה סי' תרי"ג ד"ה אם הביא דעות הפוסקים בזה. ולענין בית הכסא של זמנינו כן כתב בשו"ת יחווה דעת חלק ג' סימן א' וילקוט יוסף הלכות השכמת הבוקר עמוד תלו. ובהליכות שלמה פרק כ' אות כ"ד הביאו מהגרש"ז אוירבך זצ"ל שאם יש שם תשמישים נוספים או שבית הכסא נקי באותו זמן מצואה המיקל שלא ליטול ידיו יש לו על מי לסמוך.

ואם השירותים סגורים בכיסוי שלהם כתב בשו"ת אור לציון חלק א' סימן א' וחלק ב' פ"א סי' ט' שאין צריך ליטול ידים כשיוצא משם, אך בשו"ת מנחת יצחק חלק א' סי' ס' כתב שאין זה מועיל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה, אבל השאלה לא התייחסה לבוקר. האם לאחר עשית צרכיו בכל שעות היום, הידיים טמאות ואסור לגעת בנקביו? או שאין איסור כזה?