קניה

שאלה:

שלום, אם הייתי בחנות ספרים ולאחר שלא מצאתי את הספר המבוקש בעל החנות הציע להזמין אותו והסכמתי אך לא התחייבתי לקנות אותו, לאחר זמן התברר לי שאיני זקוק לו וכאשר הספר הגיע בעל החנות התקשר אליי וביקש שאגיע לשלם עבורו. האם אני מחויב לשלם לו?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שאמר למוכר להזמין מוצר ושהוא יקנה אם הוא לא קנה לא חייב לשלם עליו אלא אם כן הגיע הפסדים למוכר. ואם התנה בפירוש שלא מתחייב לקנותו, בכל מקרה לא חל עליו חיוב לחזור ולקנות אותו.

ולכן מוכר הספרים שהזמין את הספר, אין לו הפסדים מכך ויכול למכור לאחרים או להחזירו, אין חיוב לקנותו אלא מצד מחוסרי אמנה, ואם התנה שלא מתחייב לקנותו אין חיוב גם מצד איסור מחוסרי אמנה.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שכירות פועלים סימן שלג סעיף ח:

אמר לאומן: עשה לי דבר פלוני ואקחנו ממך, ועשאו האומן, ואחר כך אינו רוצה לקחתו, והוא דבר שאם לא יקחנו מיד, יפסיד, חייב. וראה בנתיבות שם ס"ק טו שביאר שאם לא אמר לו בצורה של שכירות פועלים אלא בצורה של קניה ומכירה, אינו חייב לקנותו אלא אם כן מגיע למוכר הפסדים שחייב מצד גרמי.