אונאת ממון במכולת

שאלה:

יש מכולת מסוים במקום מרכזי בי-ם זאת אומרת סמוך לסופר מפורסם ומחיר הירקות שם – לדוגמא עגבניות 16 שקל בוודאי כפול מהממוצע . 1. האם מותר להם למכור במחירים כאלה? 2. על הצד שאסור האם מותר לי לקנות מהם – כמובן כשאין לי אפשרות לקנות במקום אחר?

תשובה:

שלום וברכה,

המכולת לא מחויבת למחירים של הסופר, מחיר של מכולת זה לא מחיר של סופר, ולכן אם המחיר של המכולת לא מחיר מופקע, ומוכרים בשווה למחירים של מכולות אחרים בעיר, אין איסור אונאה.

אם בעל המכולת מפקיע מחירים שאין כמותם בכל מקום, האיסור על המוכר למכור, אבל אין איסור לקונה לקנות ביוקר, ואם הוא יודע וקונה הרי זה מחילה מצידו על האונאה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רכז סעיף ז שאם עבר זמן אחרי הקנייה בכדי שיוראה לתגר או לקרובו נחשב שמחל על האונאה ואינו יכול לחזור בו. וראה שם ברמ"א אם ידע בשעת המקח אם יכול לבטל.

ולגבי איסור אונאה כשיש מחירים שונים בעיר, ראה ערוך השלחן שם סעיף ז.