אדם שמתעצל מלעסוק בנדרש לפרנסתו

שאלה:

לכבוד הרב,

מכסת הפרנסה לכל אדם גזורה מראש כל שנה מראש השנה ולא משנה מה יעשה?
אם לאדם הזדמניות להוסיף ממון, למשל דירה שיש בבעלותו ולא מאוכלסת אך גם לא משכיר אותה מסיבות שונות.

האם זה שלא קיבל את סכום כל חודש מהשכירות שייתכן והיה יכול להשכיר ולא עושה בפועל, חייב בעצם לבוא ממקור אחר (או בצורה אחרת, למשל אם היה מקבל סכום נוסף, ייתכן והיה מתבזבז בצורה כזאת או אחרת, כך שהסך של הסכום שאדם הרוויח בסופה של אותה שנה, לא השתנה ולא משנה אילו השתדלויות עשה או לא עשה)?

ואולי אף יותר מזה גם אם הסכום שאולי יכל להרוויח, ולא השתדל עבורו, לא נעלם מהאדם, בעצם בסופו של דבר הוא יראה את הרווח הזה (אם זה לצאצאיו שהוא יצא נשכר מזה באיזה שהיא דרך שתועיל לו, או אם זה שכר לנשמתו שכבר יסיים את תפקידו כאן וכו')?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

בכל הנושא הזה של המתח בין האמונה להשתדלות, הכלל הנכון בעיני הוא שאדם צריך לנהוג בחכמה ובתבונה, לא ברשלנות, אבל גם לא להתאמץ מעבר לנדרש על פי מנהג בני אדם, הכל ברוגע, תוך מתן גבולות מבחינת שעות העבודה וכו', אבל בחכמה ובחריצות.

לכן מי שיש לו דירה וסתם מתרשל מלהשכירה, אינו נוהג נכון, ואל לו לצפות שהכסף יבוא ממקום אחר… נגזר עליך לטרוח מעט בהשכרת הדירה אז זה מה שנגזר עליך… רבים היו שמחים להכנסה קלה כזו…

בהצלחה רבה ושבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    ואם היו מניעות שונות מלעבור לדירה שלא בשליטה (למשל בדוגמא הזאת) זמן ממושך (שלא ידוע היה מראש).
    כמו כן לא מעוניין להכניס אחרים אליה בזמן הזה, יש להתייחס לזה כאל בזבוז ממון אפשרי בדיעבד או לא בהכרח?

    תודה