חוב שנוצר לאחר הפרוזבול

שאלה:

שלום רב

במוצאי שבת עשיתי פרוזבול ובפרוזבול כתוב שנעשה בכ"ט אלול. אחרי שעה הגיעה הילד של השכנים כבן 10 וביקש ביצים בהלוואה עבור אמא שלו. א. האם החוב נשמט? דהיינו האם הולכים אחר שעת מסירת החוב או יום שכתוב בשטר?
ב. וכן האם כשנותנים לילד ביצים זה הלוואה או שזה מאבד ממונו בידיים ואין חיוב על האמא או הילד להחזיר?

תשובה:

שלום וברכה,

הלוואה של דברי מאכל שמיטה משמטת. הפרוזבול מועיל על הלוואות שנעשו לפני עריכת הפרוזבול ולא על הלוואות שנעשו אח"כ, ולכן שכנים שהלוו זה לזה דברי מאכל אחרי עריכת הפרוזבול השמיטה משמטת. ואם השכן בא להשיב את ההלוואה יש לומר לו 'משמט אני'. ואם הלווה יחזיר בכל אופן, מותר לקבל ממנו.

בהצלחה.

מקורות:

מלאכת שלמה שביעית פ"י משנה ב. וכן מבואר בבן איש חי סוף פרשת כי תבוא. והבן איש חי המליץ שהשכנות ילוו זה לזה לפני השמיטה כדי שהשמיטה תשמט.