פרוזבול וכו'

שאלה:

בס"ד
שלום רב
יש לי חשבון עו"ש בבנק, ובנוסף יש לי פקדון/חסכון סגור לכמה שנים בבנק , בנוסף הלוואתי כסף לאבי מורי . כמובן ההלוואה לאבי ללא ריבית , הפקגון בבנק עם ריבית .
האם אני אמורה לעשות פרוזבול ואם כן איך לעשות זאת? אף פעם לא עשיתי לכן זה לא ברור לי.
2. בראש השנה חובה שתהיה כרישה על השולחן כחלק מהסימנים , גם אם אף אחד מבני הבית לא מתככון לטעום ממנה וגם אני מאוד לא אוהבת את הטעם, מותר לוותר עליה אך בכל זאת לומר "יהי רצון…"
3. כשאומרים יהי רצון בברכות ראש השנה על הסימנים, אשכנזים נהגו להגיד עם שם ה' ומלכות ?
4. מה קודם למה ? ברכה ראשונה על האוכל (העף, האדמה וכו' ) או אמירת יהי רצון לפני שאוכלים ?
תודה רבה מראש
שנה מבורכת!

תשובה:

שלום וברכה,

כסף שנמצא בבנק יש מחלוקת האם נחשב לפיקדון או הלוואה, עוד נחלקו בכסף שהופקד לעסקים האם דינו כהלוואה או כפיקדון. ולכתחילה ודאי שכדאי לערוך פרוזבול כדי שלא להיכנס לספק.

לגבי הלוואה לאבא שלך, אם הזמן פירעון אחר השמיטה אין צורך בפרוזבול, אם הגיע זמן הפירעון והוא לא פרע יש לערוך פרוזבול. וכאמור בכל מקרה כדאי לערוך פרוזבול. ניתן להיכנס לאתר דין ולמלא את הפרטים דרך פרוזבול אונליין.

2. אם לא רוצים לאכול ניתן להביא לשולחן ולומר את היהי רצון.

3. אשכנזים גם אומרים יהי רצון בשם ומלכות.

4. קודם מברכים את הברכה וטועמים ואח"כ אומרים את היהי רצון ואוכלים שוב.

בהצלחה.