תווך – דירה אחרית

שאלה:

סיכמתי עם מתווך על תיווך דירה ברחוב סוקולוב, שהגיע אלי לקוח דרך המתווך, הצעתי לו דירה שיש לי ברחוב פינסקר, היות ויותר רציתי למכור אותה. והוא נהנה וקנה.
האם צריך לשלם דמי תווך?

תשובה:

שלום וברכה,

אם המוכר הוא קבלן שיש לו הרבה דירות למכירה, חייבים לשלם לו דמי תיווך, כיון שבהצעה של דירה מהקבלן טמון כאן הצעה על כלל הדירות. אבל אם המוכר הוא אדם פרטי ובמקרה יש לו למוכר עוד דירה והמוכר מכר לו דירה אחרת, הרי זה מקח אחר ואין חובת תשלומי תיווך.

אבל אסור למוכר להערים ולספר למתווך על דירה אחת ולקחת את הרוכשים לדירה אחרת.

בהצלחה.

מקורות:

הנידון הנ"ל דומה לאחד שהציע בחור לביתו, והאבא ראה שלא מתאים לבת זו והעדיף לשדך את הבחור לבת אחרת שכתב האבני נזר (חו"מ סימן לו) שכיון שהחיוב של שדכנות חל על הבת וכאן היא בת אחרת הרי זה מקח אחר, ואין חייבים לשלם דמי שידוך, למרות שבפועל האבא משלם דמי שידוך. וראה בספר תיווך ושידוך בהלכה פ"ו הלכה א.