עשיית פרוזבול נוסף

שאלה:

האם מי שכבר חתם על שטר פרוזבול, ורוצה כעת לעשות פרובול בבי"ד אחר יכול לעשות כן? המדובר במי שרוצה לעשות פרוזבול "נדיבי ארץ", עם שיור הלוואה אחת שתתקיים בה שמיטת כספים לעניים? האם יש דרך אחרת להדר כתקנת ה'בן איש חי'? (סתם להלוות לעני, או שכבר מינוי הבי"ד שעשה יכלול הלוואה זו)

תשובה:

שלום וברכה,

לא הבנתי מה זה נדיבי ארץ ומדוע אתה רוצה לעשות פרוזבול נוסף.

אם אתה עורך פרוזבול ואח"כ פרוזבול נוסף שניהם קיימים, והחובות על לפרוזבול הראשון נמסרו לבית דין הראשון. והחובות שנעשו אח"כ נמסרים לבית דין השני.

אם אתה רוצה להחמיר כדברי הבן איש חי, אז אחרי עריכת הפרוזבול תלווה לאדם סכום כסף ותאמר לו שיפרע את חובו בערב ר"ה, והוא לא יפרע והשמיטה תשתמט.

בהצלחה.