שליחות לערוך פרוזבול

שאלה:

אם אני לוקח שטר פרוזבול רגיל,
ושולח אותו במייל לחבר שהוא ירא שמיים,
וכותב לו במייל שיהיה שליח עבורי לחתום על טופס הפרוזבול.
1] אם החבר הזה רק הולך ומחתים שני עדים, זה בסדר?
2] האם הוא יכול לחתום הוא ועוד אחד למרות שהוא גם השליח שלי?
3] ראיתי שמישהו כתב שצריך בפרוזבול שאחד העדים יתן עט או כלי אחר למלוה להגביה בתור קנין, האם זה מעכב, או שניתן רק לחתום וזהו?
4] האם צריך ממש לקרוא את מה שכתוב שם בטופס, או שנספיק בחתימת העדים ללא קריאה של מה שכתוב?

תשובה:

שלום וברכה,

אם אתה שולח חבר לערוך פרוזבול הרי הוא שליח שלך לערוך פרוזבול ומועיל לפי הלכה. אלא שיש הסוברים שאין שליחות על פרוזבול משום שמילי לא מימסרן לשליח. ולכן באתר דין לא ממנים שליח, אלא מוסרים כתב לבית דין שבית דין יערכו עבורכם את הפרוזבול.

שליחות נעשית בדיבור ואין צריך קניין ולכן לא צריך שהעד יתן עט או כלי אחר. (שו"ע קפב, א).

צריך שהחותם ידע שעורך פרוזבול ומוסר את שטרותיו לבית דין.

בהצלחה.