ביטול רב מסדר חופה וקידושין

שאלה:

שלום וברכה
חתן ביקש עם רב שיחתן אותו, הרב הסכים תמורת 1000 שקלים.
בנוסף ביקש הרב מקדמה, וקיבל.
כחודש וחצי לפני החתונה החליטו החתן והכלה שהם מעוניינים ברב אחר שיחתן אותם.
בעקבות כך בקש הרב הראשון את מלוא הסכום, בטענה שמי יודע אם יהיה לו אירוע אחר באותו היום.
א. מה הדין הממוני בזה, האם חייב החתן את מלוא הסכום?, ואם לא אז כמה?
ב. האם ראוי שרב בישראל יקח כסף על עשיית מצוה?.

תשובה:

שלום וברכה,

הזוג ששילם לרב עבור סידור חו"ק הרי זה קניין, ודינו כשוכר פועל ועשה עימו קניין שאינו יכול לבטלו ואם מבטל צריך לשלם את כל השכר בניכוי פועל בטל – כמה נהנה הפועל שלא עבד. ולכן יש לשלם לרב את רוב הסכום שהוסכם עליו מראש – כדין פועל בטל.

אין מניעה שהרב יקבל שכר עבור הסידור חו"ק, הרב לא אמור לעבוד בחינם ויתכן וזה הפרנסה שלו, ואם עשו איתו קניין ומבטלים יש לשלם לו את שכרו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שלג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נכון יש איסור לבטל מסדר חו"ק כדין ביטול מוהל, משום מחוסרי אמנה. וכאן זה חמור יותר כיון שעשה קניין וחייב גם לשלם לו את ההפסד.