קטן שהזיק בשוגג

שאלה:

האם קטן שהזיק בשוגג חייב? ידוע מה שכתב רמ"א שטוב שישלם משהו לתשובה וכפרה, אבל כשעיינתי מעט ראיתי שהביאו דוגמאות של מזיק במזיד, כגון ששרף שטרות בילדותו וכו ומשמע שבשוגג גם כפרה לא צריך, ולמרות שמובא שם על יאשיהו המלך ששילם את כל מה שדן בצעירותו שמא טעה, אולי יש לומר ששגגת תלמוד עולה זדון, ובשוגג גם לצאת ידי שמים לא צריך מה דעת כבודו?

תשובה:

שלום וברכה,

הרמ"א (או"ח סימן שמג) והפת"ש (חו"מ סימן שמט) שהביאו שישלם לצאת ידי שמים הוא מדת חסידות, ואין חיוב לצאת ידי שמים אלא מדת חסידות לתת משהו. וכן לא מבואר שגם בשוגג חייב, ויתכן שבשוגג אינו חייב גם לתת משהו, ולא גרע מגרמא בנזקין או גרמי שפטור בשוגג.

בהצלחה.