גיוס לצבא

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
האם המלחמות שהרמב"ם והמשנה מדברות עליהם זה מלחמות שמדובר על דוקא מלחמות של עם ישראל וכיום בגלל שאין שום הסמכה שמיימית למדינה אין זה נחשב כמלחמה שהרמב"ם והמשנה דיברו עליה?

תשובה:

שלום וברכה

מלחמה הנכפית עלינו כפי שהיה עד היום, שמדינות ערב וכדומה יצאו להלחם בישראל ומטרת המלחמה היהת הגנה על החיים ולא כיבוש נוסף [לבסוף מחמת הניסם הגדולים גם נעשה כיבוש, אבל לא זו היתה המטרה לכתחילה] היא מלחמת מצוה גם בימינו. הסיבה שבני ישיבות לא הולכים לצבא אינה בגלל שזו לא מלחמת מצוה, אלא בגלל אופיו של הצבא ויש הרבה להאריך בזה. כמו כן, היציאה למלחמה היא דבר אחד, וגיוס לשלוש שנים בעיתות שלום הוא דבר אחר, לזה ודאי תלמידי חכמים אינם יוצאים.

מקורות:

רמב"ם הלכות מלכים פרק ה

הלכה א

אין המלך נלחם תחלה אלא מלחמת מצוה, ואי זו היא מלחמת מצוה זו מלחמת שבעה עממים, ומלחמת עמלק, ועזרת ישראל מיד צר שבא עליהם, ואחר כך נלחם במלחמת הרשות והיא המלחמה שנלחם עם שאר העמים כדי להרחיב גבול ישראל ולהרבות בגדולתו ושמעו.

הלכה ב

מלחמת מצוה אינו צריך ליטול בה רשות בית דין, אלא יוצא מעצמו בכל עת, וכופה העם לצאת, אבל מלחמת הרשות אינו מוציא העם בה אלא על פי בית דין של שבעים ואחד.