עשה לך רב

שאלה:

בס"ד

לכבוד הרבנים שליט"א

שאלה שמטרידה אותי הרבה: האם עשה לך רב זה הלכה ממש, או שזה רק כביכול עצה טובה.

אני רואה חברים שחזרו בתשובה כמוני ואין להם רב בכלל, מסתכלים בספרים והולכים לפי הרגשות ותחושות. אני חושב שלפעמים הם פשוט רומסים את המצוות בלי לשים לב (למשל הפגנות נגד אינטרנט, למשל ליסוע לאומן כשהאשה מעדיפה שישאר אתה ועם הילדים, ועוד כל מיני דוגמאות), ולפעמים נראה שהם פשוט נשארו באותה דרגה רוחנית כמו שהיו לפני שחזרו.

אני זכיתי לחזור בתשובה ב"ה, ואני בקביעות מתייעץ עם אברך תלמיד חכם קבוע. לפעמים הוא בעצמו אין לו תשובה והוא שואל את הגדולים ממנו (הרב שרגא שטיינמן שליט"א, וכמה פעמים זכינו להכנס אצל הגר"ח קנייבסקי זצ"ל, מי יתן לנו תמורתו). כשבן אדם מתייעץ עם רב שמכיר אותו, אין בכלל מה להשוות. היום ב"ה אני קובע עתים לתורה יותר מהחברים מהסוג שכתבתי קודם, וב"ה גם אני גם אשתי מרגישים הרבה יותר סיפוק. גם הבנות לומדות במוסדות חרדיים לחלוטין. כך שאין מה לומר לגבי עשה לך רב.
מה שאני שואל שכבר כמה אמרו לי שלהיות בקי בספרים של רב זה גם מקיימים עשה לך רב, ויש כמה שאמרו שבכלל זה לא הלכה רק עצה טובה.

בתמצית:
א. האם עשה לך רב יכולים לקיים גם בקריאת ספרים של רב
ב. האם כעשה לך רב זה הלכה, או רק עצה של חז"ל
מה דעת הרבנים בנושא?

תודה רבה על המפעל הגדול הזה

תשובה:

אני מסכים איתך לגמרי. אין ספק שהדרכה של תלמיד חכם בר דעת ורחב אופקים אין לה תחליף.

תמשיכו להצליח ולראות רק נחת ושמחה מכל הצאצאים!