ברכה על מרק פירות ממינים שונים / גלידה ועליה פירות שלמים

שאלה:

1. מה מברכים על מרק פירות בו מעורבים פירות שלמים כמו ענבים, תמרים ופירות האדמה שהם רבים יותר.
האם לפי הרוב ?
2. מה מברכים על גלידת יוגורט שבראשה פירות שלמים ובתחתיתה כנ"ל באמצע גלידת יוגורט.
האם רק שהכל ?

תשובה:

שלום וברכה

1. בפוסקים קבעו שהקובע להגדיר דבר כמאכל אחד שמברכים עליו ברכה אחת אף ששני המינים ניכרים, הוא כאשר עולה בכף משני המינים יחד. ראה ערוך השלחן סי' ריב סעי' ב. אמנם ידועים דברי החיי אדם [הובא בביאור הלכה שם ובשער הציון] שכאשר כל סוג ניכר לעצמו אין לברך ברכה אחת על הכל, אלא כל אחד ברכתו, ולכן יש נוהגים להפריד ולברך שתי ברכות לצאת ידי שיטתו, כמובן בתחילה יברך את ברכת המיעוט. אבל כאמור להכרעת המשנה ברורה שם יש רק ברכה אחת.

2. באופן כזה שהם עומדים בנפרד, אם אפשר להגדיר את הפירות ממש טפל לגלידה אז יש לברך רק שהכל, אבל אם זה בכמות ניכרת נראה לי שזה מעיקר מאכל ויש כאן שני מאכלים נפרדים שלא מעורבים והייתי מברך תחילה העל הפירות לאחר הפרדה כאמור.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1