ברכה ראשונה ואחרונה, אכילה קלה, שתיה, חטיפים

שאלה:

שלום הרב,

יש משהו שלא הבנתי:
הבנתי שברכה ראשונה "הנהנין" מברכים על על טעימה מכל דבר שהוא  לצורך טעם ואפילו במנה קטנה ביותר ואפילו לגימה. ואילו ברכה אחרונה מברכים לאחר אכילה 'כזית' או כ'ביצה' סביבות ה20 פלוס גרמים בתוך מסגרת זמן תחומה. אך מה הנוהג במקרה של ברכת מזון במלואה האם יש בה צורך אם אני אוכל שקית במבה שלמה או כריך או חטיף אנרגיה נגיד שהוא מעל ה30 גרם, זו לא סעודה (ובכלל, מה נחשב "כסעודה", מנת פלאפל או מנת חומוס ופיתה מצריכה ברכת מזון מלאה?) – האם בכ"ז יש לומר את כל ברכת המזון במלואה או רק את ברכה אחרונה "מחיה וכלכלה/ מזונות"?

תשובה:

שלום וברכה ידידי, ברכת המזון לא קשורה למה שאתה קורא סעודה. גם אם תאכל ארוחה של שלוש מנות מלאות, דגים בשר תוספות מנות אחרונות וכו' וכו', אם לא אכלת לחם, פיתה לחמניה וכדומה, אין ברכת המזון, אלא או על המחייה – מעין שלוש, או בורא נפשות, תלוי מה אכלת. אם אכלת מיני דגן, כמו פסטה שהיא לא לחם אבל היא חיטה, צברך מעין שלוש, וגם בורא נפשות על העוף והדגים וכו', ואם לא אכלת דגן אלא אורז תפוחי אדמה וכו', אתה מברך רק בורא נפשות.

יום נעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה הרב,
    רק לשם הבהרה:
    ברכת מזון כולל הפרק תהילים בתחילה וקטעי ההודיה והשבח רק בעת אכילת לחם לסוגיו.
    וכל היתר, מחיה, נפשות כשאין בסעודה לחם מברכים רק ברכה ראשונה (משפט אחד) וברכה אחרונה (משפט אחד)?

    תודה הרב