מה עדיף – אמונה תמימה או תפילות לשינוי המצב?

שאלה:

שלום רב,

האם בנסיונות שונים במהלך החיים,
עדיף לעבור זאת בקבלת המצב בשמחה,
תוך ידיעה שבורא עולם יודע בדיוק מה הוא עושה והכל לטובה ולא להתפלל לשינוי המצב,
או עדיף להתפלל שוב ושוב בדמעות מעומק הלב בכדי לקבל את המצב בו אני מעוניין.

מצד אחד אנו יודעים שלאבות והאמהות שלנו היתה אמונה חזקה,
אך במצבים שונים הם התחננו לבורא עולם לקבלת מבוקשם.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש להרבות בתפילה לשינוי המצב, וזה לא סותר את האמונה התמימה בכך שהכל לטובה, וכן ראינו אצל משה רבינו שהתפלל 515 תפילות להכנס לארץ, ואסביר: מהות התפילה וענינה, הוא שבורא עולם לפעמים מנסה את האדם דוקא כדי לחזק את אמונתו, ודקא כדי שירבה בתפילה ויזכה לאותו דבר על ידי התפילה, וכפי שמצינו במדרש במקומות רבים שהקב"ה מתאווה לתפילתם של צדיקים, והכוונה בזה היא משום שהתפקיד שלנו בעולם הזה הוא לגלות את אמונתו ולהפנים אותה עמוק בליבנו. לכן במידה והדבר הזה אכן הוא לטובתכם, עדיין נדרשת לו תפילה כדי לקבלו. לעיתים, התפקחד שלנו בעולם הוא שונה, וטובתנו דוקא שלא לקבל דבר, נניח אדם שצפקידו לעבוד את ה' מעוני או כל נסיון אחר, באופן זה אכן התפילה לא תועיל לשינוי המצב אף שהיא אינה שבה ריקם ותועיל לדברים אחרים, אבל במקרים רבים זה לא כך ותפילה נדרשת ומועילה. כמו כן ידועים דברי התוס' שאף שאין מזל לישראל, אין הכוונה שאין מזל כלל, אלא שתפילות וזכויות מועילות לשנותו לטובה.

שתזכו לכל הטוב בנגלה ממש!