הקדמת מעות במכולת כדי לקבל זיכוי כספי

שאלה:

שלום וברכה
אני קונה במכולת בהקפה. משלם בסוף החודש על החוב שהצטבר.
המוכר הציע לי לשלם מראש על שנה שלמה, ואז יזכה אותי בהנחה של 10%. אני אשלם לו 10 אלף ש"ח והוא רושם במחשב זיכוי של 11 אלף.
האם יש איסור ריבית בדבר? איך אפשר לפטור אותו ללא היתר עיסקא.
אם אין דרך אשמח לקבל מסמך של היתר עיסקא.
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור ריבית בהקדמת המעות לבעל המכולת, מאחר ויש למכולת מוצרים ששווים בסכום 11,000 ש"ח. אבל אם כל המוצרים במכולת לא היו עולים על 11,000 ש"ח אכן היה איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

כתב השולחן ערוך יורה דעה סימן קעג סעיף ז: "אם קונה דבר ששוה י"ב בי' בשביל שמקדים המעות, אם ישנם ברשות מוכר אלא שאינו מצוי לו עד שיבא בנו או עד שימצא המפתח, מותר. ואם אינו ברשותו, אסור אפילו יש לו מאותו דבר הקפה ביד אחרים".

מבואר בשו"ע שאם מצוי ביד המוכר את שווי הקדמה אין איסור. ובמכולת שהקונה יכול לקחת מוצרים בשווי של 11,000 ש"ח אין איסור בהקדמת המעות.