זיכוי עבור צ'ק שנפדה שלא כדין

שאלה:

סיכמתי עם מורה נהיגה על לימודים אצלו , והבאתי לו 3 צקים לגביה בחודשים הבאים.
בעקבות הקורונה שאין אפשרות ללמוד, שוחחתי עמו לפני משיכת הצ'ק הראשון שלא ימשוך כיוון שכרגע לא ניתן ללמוד , והוא אמר לי שאת הראשון הוא יפקיד ובשאר הצ'קים הוא ימתין , כשהגיע תאריך פירעון הצ'ק השני הוא הפקיד את הצ'ק , התקשרתי לומר לו שסיכמנו שלא יפקיד וכעת אני צריך לקחת הלוואה מהבנק כדי שלא אהיה במינוס .
בעקבות כך הוא אמר לי שהוא יזכה אותי בהמשך בסך 200 ש"ח .
האם יש בעיה של ריבית בכך שיתן לי 200 ש"ח על זה שהוא גבה את הכסף לפני הזמן ?

תשובה:

שלום וברכה,

יש איסור ריבית בפיצוי של ה200 ש"ח. ואף היתר עסקה לא יועיל בדבר מאחר והריבית הוא בשיעור גבוה מעל המקובל.

בהצלחה.

מקורות:

המורה נהיגה שפדה את הצ'ק הרי זה גזל, ובגזל אין איסור ריבית. אולם זה דווקא אם מחיזק את הנזק או את הריבית עם תוספת פיצוי. אבל במקרה זה שלא מחזיר את הכסף שלקח שלא כדין אלא דוחה את הפירעון [במתן שרות] הרי זה כזקיפה במלווה, עם פיצוי על דחיית תשלום, ויש בדבר משום איסור ריבית.