כיסוי ראש – הבדל בין גרושה לרווקה

שאלה:

מדוע מותר לרווקה ללכת בכיסוי ראש אף שלגרושות ולאלמנות אסור.
אשמח לטעמים בעניין מכיון שאני שואל עבור מתחזקת בעניין שרוצה 'הסבר מתקבל על הדעת' כלשונה..

תשובה:

שלום רב,

השאלה היא במקומה. כלומר, מדוע לרווקות מותר ללכת ללא כיסוי ראש.

בהלכה ודאי שהדין הוא ברור. ולמרות שגרושה אינה חייבת בכיסוי ראש מדאורייתא, היא חייבת היא בכיסוי ראש מדרבנן משום צניעות כמבואר בשו”ע (אבה”ע סי’ כא סעי’ ב’) “לא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק, אחת פנויה ואחת אשת איש” וכתבו הפוסקים במקום כי פנויה הכוונה היא לגרושה או אלמנה. לכן מקילים בזה יותר, ולדוגמא, הגר”ע יוסף זצ”ל כידוע דעתו שאסור לאשה ללכת עם פאה נכרית. למרות זאת בגרושה הוא מתיר גם פאה נכרית. (ראה שו”ת יביע אומר ח”ד אבה”ע סי’ ג’). אבל רווקה אינה צריכה כיסוי ראש כלל. ראה במשנה ברורה סי' עה ס"ק י' שהסיבה היא משום שבזמנינו מנהג הבחורות שלא ללכת עם סיכוי ראש, ומאחר שהחיוב בגרושה הוא משום דת יהודית, לכן, זה תלוי במנהג שהיה משך השנים, הגרושות נהגו לכסות את ראשן, ולכן היום זה חיוב גמור משום דת יהודית, כי זה נחשב למקום שנהגו לכסות. ואילו אצל הרווקות לא.