פתח בברכה על דעת לסיים נכון וסיים באופן שגוי

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אם, למשל, שבברכת מודים, התכוונתי לחתום ב"הטוב שמך" ויצא מפי דבר אחר – למשל "מחיה המתים" (ונניח שבאותו רגע הש"ץ הגיע לברכת מחיה המתים ולכן התבלבלה המחשבה שלי וחתמתי מחיה המתים בלי שאפילו חשבתי על זה) – האם במקרה כזה, המחשבה מצטרפת למעשה ולא צריך לחזור ? אפילו בדיעבד ?
תודה מראש

תשובה:

בודאי יש לתקן את הטעות, לא מועילה מחשבה לבד ככל שלא אמרת את שהיה צריך לומר. אמנם לשיטת הרמב"ם היה מקום לומר לא כך, ראה בסי' רט סעי' א שהביא השו"ע שלדעתו מי שבירך על דעת לומר שהכל, וסיים בורא פרי הגפן, ואין לו יין בכוס אלא שכר, יצא ידי חובה כיון שבעיקר הברכה היתה כוונתו לסיים נכון, אבל במשנה ברורה שם ס"ק א הביא שכמעט כל הפוסקים חולקים על הרמב"ם, וכן ראוי להורות שיחזור.

הצטרף לדיון

תגובה 1