בישול מתכת בשבת / שינוי מקום מחדר לחדר בברכות

שאלה:

שלום הרב!
1.האם מה שכתב הרמב"ם שבכלל איסור בישול זה הממיס את המתכת וכו' האם זה דווקא בכלי ראשון או בכל חפצא שמצב צבירתו משתנה?
2.אם אני אוכל במטבח מאכל שברכתם האחרונה זה נפשות ויודעני שאח"כ אלך לחדר ואשתה שם מים וכו' האם אני בכל זאת צריך לברך נפשות על מה שאכלתי במטבח(כי זה מקום האכילה) אעפ"י שבגלל זה אצטרך לברך שהכל על המים בחדר?

תשובה:

שלום וברכה

1. הכל תלוי בדיני הבישול, כלומר אם כלי שני אינו מבשל, הרי שהוא אינו מבשל, אא"כ מדובר בקלי הבישול וכו', כל כללי מלאכת מבשל קיימים גם בהמסת מתכת כמו באוכל.

2. המנהג ששינוי מקום מחדר לחדר אינו שינוי מקום כיון שכך הרגילות בזמנינו, ראה הדיון בזה בביאור הלכה בסי' קעח. רק לא לשכוח מיד אחרי שתיית המים לברך ברכה אחרונה על הכל שלא יעבור שיעור עיכול.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. נפסק בשו”ע רנ”ג ג’ ”המשכים בבוקר וראה שהקדיחה תבשילו וירא פן יקדיח יותר יכול להסיר ולהניח קדירה ישנה ריקנית על פי הכירה ואז ישים הקדירה שהתבשיל בתוכה על גבי הקדירה ריקנית” למה שלא יהיה בעייה עם חימום הקדירה הריקנית?

  2. חימום מתכת אסור רק באופן שנוצר ריכוך, ריכוך דבר קשה או הקשיית דבר רך זו משמעות של בישול, בסירים בזמנינו אין כל שינוי כתוצאה מהחימום.