הפסקת שכירות דירה בגין נגיף הקורונה

שאלה:

אני שוכר דירה מאדם ומשכירה לתושבי חוץ הבאים לארץ לתקופות קצרות
כעת אין תיירים עקב הקורונה.
הודעתי לבעל הדירה שאני מבטל את השכירות.
אך הוא טוען שאין זה אונס כיון ואני יכול להשכירה לישראלים ואין בהסכם שלנו כל אמירה שזה רק לחוצניקים אלא כתוב שאני יכול להשכירה לצד ג'
ועוד טוען שאני לא יכול להודיע לו מהיום להיום.
ואני טוען שהוא ידע שאני משכיר לחוצניקים.
עם מי הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

השוכר יכול להשכיר את הדירה לתושבי ארץ ישראל לתקופות ארוכות, ולכן אין לו טענת אונס ואינו יכול לבטל את חוזה השכירות.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הפוסקים בדבר שרובם ברחו מהעיר ונשארו מקצם, האם נחשב למכת מדינה. הש"ך הביא את דברי המהר"ם פדואה שסובר שאם מיעוט נשארו בעיר אין זה מכת מדינה. והש"ך חולק וסובר שאם רובם ברחו נחשב למכת מדינה. וראה עוד קצות סימן שכב. אולם במקרה שיש רבים משכירויות הדירה שנשארים לדור אין זה מכת מדינה.

ולפ"ז בשכירות דירה בתקופת הקורונה, לא שייך לומר מכת מדינה, מאחר וניתן להשכיר לתושבי ארץ ישראל, והעסק של השכרת דירות לא הושבת. בשונה בגנים פרטיים וחנויות עסקים שהושבתו ולא ניתן לקיים את העסק שבזה שייך ההלכות של מכת מדינה.

ולכן שוכר שרוצה להפסיק את חוזה השכירות בטענה של תקופת הקורונה יש לבדוק האם זה טענת אונס או לא. וכאן במקרה הנ"ל שהשוכר יכול להשכיר את הדירה לתושבי ארץ ישראל, אין זה טענת אונס לבטל את החוזה, למרות שירוויח פחות.