שינוי את סכום הכתובה לאחר חתימת העדים

שאלה:

שלום רב
כתובה שלא מילאו בה את הסכום של מאתיים מנה לבתולה, אלא מילאו את שאר הכתובה, והחתן עשה קניין וחתם עם העדים על הכתובה, ולאחר כמה דקות מילאו את הסכום החסר והוסיפו אותו גם לסכום הכולל שמופיע בהמשך החופה. האם הכתובה תקפה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

כלומר, לאחר חתימת העדים הוסיפו את המאתים מנה ותיקנו את הסך הכולל. הכתובה פסולה משום שהעדים חתמו על סכום מסוים, ולאחר חתימתם שונתה הכתובה לסכום אחר. צריך לעשות כתובה חדשה. אבל אם לא היו משנים את הסך הכולל אלא רק היו מוספים את המאתים למעלה, אז הכתובה היתה כשרה, משום שאפילו אם יכתבו שם סכום אחר. בכל אופן כאשר יש סתירה הסכום שכתוב בסיכום הוא הסכום הקובע כפי שכתב בשו"ע חו"מ סי' מג. לכן בסיטואציה כזו אפשר להכשיר את הכתובה. אבל אם שינו הכל לאחר חתימת העדים, כאמור הכתובה פסולה.