כבוד למול הערכה – חיובי או שלילי?

שאלה:

מה שורש תאוות הכבוד? הרי מנקודת מבט גשמית לכאורה אין שום פשר בתאוות הכבוד, כי אינה מוסיפה לגוף כלום, ואין לגוף שום הנאה פיזית מכבוד,
וכן חוסר כבוד אינו מוריד לאדם כלום מבחינה פיזית

תשובה:

שלום וברכה

ברור הדבר שהאדם מורכב מגוף ונפש, והתאוות שלו אינם רק בחלק הגופני שלו אלא גם בחלק הנפשי שלו, אדם נצרך לעצם קיומו להערכה, וזה אגב דבר נכון ובריא, זה האדם, אדם גם צריך אהבה וידידות, אלו דברים פשוטים. כמו בכל דבר, חומרי ונפשי כאחד, התאווה היא הקצנה והגזמה של צורך מסויים. אדם צריך מזון, אבל המירדף אחרי המזון והמרכזיות שאדם נותן לו זו כבר תאווה, כך גם ההבדל בין הערכה פשוטה טבעית שהיא צורך לאדם, לבין הכבוד שהוא הקצנה שלו וזו כבר תאווה שלילית…