ברכה על מאפה העשוי מקמח מצה ומטגן בשמן

שאלה:

חג שמח לרב 1 מה מברכים על קמח מצה?2 לקחנו קמח מצה עם מים עשינו עיסה שמנו מעט שמן במחבת מה בירכת אותה עיסה? (אנחנו ספרדים )3 עם כתוב בפסוק לספור 50 יום למה אנו סופרים 49 יום? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

קמח מצה ברכתו המוציא. לאחר שלשתם במים וטיגנתם נחלקו הדעות, דעת המגן אברהם שאם יש בכל מאפה כזה כזית, אפילו שזה מטוגן ברכתו המוציא, אולם רבים מהאחרונים חולקים, וסוברים שכיון שכל חתיכה היא פחות מכזית אין משמעות לגיבול כדי להחשיב את זה ללחם מחמת היות המאפה המטוגן הזה כזית, ולכן אם זה מטוגן ברכתו מזונות. ראה בכל זה בסי' קסח סעי' י מגן אברהם ומשנה ברורה ושאר פוסקים. דין זה אמור לגבי דבר מטוגן אפוי יש לו דין אחר. נילוש במי פירות שוב דין אחר, והכל מבואר בפסוקים שם.

מסתירה כביכול בין הפסוקים תספרו חמישים יום ושבעה שבועות תספור לך הבינו חז"ל שהיום החמישים נספר מעצמו, ובעצם מעשה הספירה הוא עד ולא עד בכלל.

מקורות:

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכאורה בין המ"א בין שאר אחרונים ברכתו מזונות (לספרדים לפחות) כיון שהסברא שיהיה המוציא כי זה לחם אבל קמח מצה עושים אותו לפני פסח ועם כל מעיקרא לא היה על המצה שם לחם