שימוש בקטעים מתוך ספרים מודפסים

שאלה:

לפני כ-10 שנים הוצאתי חוברת לימוד בעברית שנמכרת עד היום. עשיתי שימוש בטקסטים מתוך ספרים – קטעי סיפור קצרים, לצערי לא נתתי אז את הדעת לבקש רשות מבעלי זכויות היוצרים. במהלך השנים שאלתי הרבה סופרים ומחברים שהשתמשתי ביצירותיהם. מלבד אחד מהם אף לא אחד דרש תשלום והם אף הביעו שמחה על הפרסומת שעשיתי לספריהם. כיום אני רוצה לבקש את רשותם של 2 מחברי ספרים שאני מתקשה לאתרם ואולי נפטרו. 1. האם עלי לבקש רשות מסופרים שספריהם כבר לא נמכרים היום? ספרים ישנים? (חיים שפירא – עיירתי מכורתי ולך לך בני וכן סיפורו של שעיר לעזאזל על מנדל בייליס) 2. האם עלי לחשוש שלפני כ-10 שנים כאשר הספר שלי יצא לאור, אולי הספרים שבהם השתמשתי כן נמכרו בחנויות? 3. לקחתי טור שהתפרסם ב"יתד". האם עלי לבקש רשות? מהכותב את מהעורכים?

תשובה:

שלום וברכה,

קטע של סיפור, או או חלק של מאמר, אין בכך איסור הפרת זכויות יוצרים לפי הלכה, כיון שהעתקה חלקית לא פוגעת במכירה שלו. ולכן אין לא לקחת נושא שלם, אין צורך בנטילת רשות (לפי הלכה).

כן הדין בטור שהתפרסם ביתד, אם בעל הזכויות לא נפגע אין איסור.

בהצלחה.