שימוש בתוכנה ללא תשלום

שאלה:

שלום וברכה ישנה תוכנה WINRAR שמאפשרת לכווץ קבצים ולפתוח קבצים מכווצים. התוכנה ניתנת להורדה מהאתר שלהם, ומאפשרת שימוש מלא בה. אלא שבכל פעם שאדם נכנס אל התוכנה, קופצת מודעה שהתוכנה אינה חינמית וצריך לשלם 10$ (לאחר 40 ימים ניסיוניים). האם חובה לשלם סכום זה, ואם לא, אסור להשתמש בתוכנה?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להשתמש בתוכנה ללא תשלום. אמנם אם התוכנה היא בבעלות גוי, הרי משתמש בשרת של התוכנה שלהם, ויש הסוברים שאין איסור של שואל שלא מדעת בגוי. ולכן יש להקל. אבל אם התוכנה בבעלות יהודיים – אסור הן מצד הפרת זכויות יוצרים, והן מצד השתמשות שלא כדין בשרת שלהם.

בהצלחה.

מקורות:

אין איסור שואל שלא מדעת בגוי, עיין שו”ת בצל החכמה חלק ג סי’ מח.