שאלה:
ב"ה אנחנו בנות חרדיות. אם אנחנו מארחות קרובת משפחה שעדיין לא שומרת אבל מכבדת ומוכנה להתנהג לפי כללי הבית. האם היא יכולה לבשל בשבילינו אם אנחנו מלמדות אותה איך להשתמש בכלים ולבדוק המאכלים? יש לציין שאותה אורחת היא יותר גדולה בגיל, ויש קשר משפחתי מאד קרוב איתה. אנחנו רוצים גם לכבד אותה וגם לנהוג על פי ההלכה
תשובה:
שלום וברכה
שלום רב,
יש שמחמירים שיש בישולי עכו"ם גם במחלל שבת בפרהסיה, ולכן לכתחילה בודאי שיש להקפיד על כך, כי יש בזה מחלוקת, אבל תוכלו לסייע לה בבישול, ואז הרי גם בגוי אין בעיה, תדליקו את האש או תניחו את הסיר, תעבבו חלק מהמוצרים וכו'.
האחרונים חולקים בענין זה, האם המאכל אסור באכילה כמו בבישול גוי או לא. יש להקדים שיש שני טעמים למה אסרו בישולי גויים או משום שחוששים שמא יערבו בתוך התבשיל מאכל אסור (גם אם האדם יודע שכל המוצרים כשרים המאכל אסור), או משום שלא רצו שיתחברו ביחד ויבואו להתחתן איתם, ולכן אסרו בישול גויים, ועכשיו יש לדון מה הדין בישראל מומר שמחלל שבת בפרהסיא האם הבישול שלו אוסר באכילה כגוי או לא, ועיין בפתחי תשובה יורה דעה סימן קי”ג ס”ק א שכתב בשם ספר תפארת למשה שהדבר תלוי בשני הטעמים הנ”ל שלפי הטעם שאסור משום שחוששים שמא יערב דבר שאסור באכילה, אם כן אסור לאכול גם ממאכל שבישל אותו ישראל שמחלל שבת בפרהסיא אבל לפי הטעם השני המאכל מותר, ועיין בפרי מגדים או”ח סימן שכ”ח שדעתו שבישול ישראל מומר אסור וכ”ד ר’ שלמה קלוגר בספר טוב טעם ודעת וכ”ד המהר”ם שיק ביו”ד סימן רפ”א אמנם החת”ס בהגהות על השו”ע מיקל בישראל מומר ולענין הלכה כתב בספר כף החיים בסק”א שבדיעבד יש להקל, ועיין באג”מ יו”ד סימן ח”א סימן מ”ו שנוטה קצת כדעת המקילים.
בהצלחה רבה מאוד ושבת שלום.