עמלת תיווך ללא ידיעת הקונה

שאלה:

שלום וברכה,
אנחנו רוצים למכור דירה (בבעלות של ההורים) ובא אלינו לקוח שמחפש דירה לקרובת משפחה שלו
הוא אמר לנו שהיא הסכימה למחיר של 1,290,000 ש"ח ואנחנו הסכמנו למחיר של 1,260,000 ש"ח והוא מוכן לשלם לנו קצת יותר ולקחת את הרווח לעצמו
השאלה היא האם מותר לו לעשות את זה ללא ידיעתה מאחר והיא הסכימה כבר לתת מחיר גבוה? והשאלה היותר רלוונטית לגבינו האם מותר לנו להסכים לעסקה כזו? או שאולי יש פה גניבת דעת? מדובר פה באישה מבוגרת שסומכת כנראה על מישהו ממשפחתה והיא הרי צריכה לדעת בדיוק לאן הכסף שלה הולך כי כנראה שהיא נתנה לו לבדוק בשבילה דירות במחשבה שהוא עושה לה טובה בחינם ולא חשבה שהוא יקח עמלה על הטרחה שלו
(אגב לפי החוק מתווך לא רשאי לקחת יותר מ2% ממחיר הדירה)
הוא אמר לנו שהוא יספר לה את המחיר שבאמת אנחנו רצינו, האם לסמוך שהוא יספר לה? מה דעת תורה בנידון?
חשוב לנו מאד למכור את הדירה בצורה ישרה ונקייה ובלי בעיות של גזל חס ושלום, נשמח לעצת הרב.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור למתווך לקחת את פער המחיר לעצמו – אם הצדדים לא יודעים מכך, כיון שכל הכסף שנותן הקונה שייך למוכר, והמתווך רשאי ל2% בלבד. אך אם המוכר יודע שהקונה משלם מחיר גבוה והמוכר מסכים שהמתווך ייקח לעצמו את הפער של הגבהת המחיר – מותר. שנחשב שהמוכר נותן מכספו למתווך. ולכן במקרה שלכם שאתם המוכרים ואתם יודעים שהמתווך לוקח את הפער – מותר.

בנוסף המתווך יכול לקחת 2% גם כאשר המחיר לא ידוע לצדדים, מאחר ומצד הדין מגיע לו ה2% כשכר פעולה. העובדה שצד אחד חושב שהלה עובד בחינם, עדיין אין מניעה למתווך לקחת שכר פעולה, אלא אם כן מראה לו שעושה בחינם ומערים ולוקח לעצמו, שבזה יש איסור של גנבת דעת.

בהצלחה.