לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שכר תיווך מדירה הנמצאת בבלעדיות מקונה שלא חתום

שאלה:

שלום,
אני מתווך וחתמתי הסכם בלעדיות עם בעל נכס לתקופה של שלושה חודשים לגביי השכרת הנכס.
הגיע אליי בחור לבחון נכס סמוך אליו וראה את הנכס המדובר מבחוץ – מפני שלא היה ברשותי מפתח באותה העת. הוא ויתר לראות את הנכס מבפנים מטעם היותם נכסים זהים. באותו היום הוא לא הראה נכונות להתקדם לגביי הנכס הנ״ל (זה שלא נכנסנו אליו) אלא הראה נכונות להשכיר את הנכס אותו ראינו. הלקוח אמר שקיבל מידע לגביי הנכס שלא נכנסנו אליו שהוא עם יסודות מעט רעועים ושאינו ראוי למגורים כי עלול לקרוס וקיבל ממני מידע שלא – שזו האמת לגביי הנכס. אמרתי לו שאם יפעל לשכור את הנכס יהיה עליו לשלם לי עמלת תיווך שכן הנכס נמצא אצלי בבלעדיות. באותו יום הוא הסכים שאם ישכיר ישלם. לאחר זמן מה הוא נקשר באופן עצמאי עם בעל הנכס (שמתגורר ביישוב בו גרים הוריו) והם סגרו הסכם שכירות. בעל הנכס עדכן אותי ואף התחייב לשלם לי את עמלת התיווך מצדו. והלקוח – הקונה לאחר ששוחחנו טלפונית אמר שישלם את עמלת התיווך אך לימים נכנס להתגורר בדירה ולאחר כחודש בה כבר גר בדירה פניתי אליו בדרישה לתשלום ולטענתו הוא חושב שלא מגיע לי שכר תיווך שכן היה ברשותו מידע לגביי הנכס לפני שנפגשנו.
1. האם היה מותר לו להתקשר בעסקה כשידע על הסכם הבלעדיות החתום ביני לבין הלקוח בכוונה עתידית שלא לשלם את עמלת התיווך.
2. האם ידע מוקדם לגביי נכס שנמצא בבלעדיות מאפשר לו לסגור עסקה ללא המתווך – קיבל את המידע לאחר שנחתם הסכם הבלעדיות.

בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

מוכר שחותם בלעדיות עם מתווך עליו להפנות את הלקוחות דרך המתווך.

ידע הקונה שיש בלעדיות על הדירה חייב לשלם את דמי התיווך. ולא יועיל אם יתקשר לעסקה ללא המתווך.

הידע שקיבל מאחרים לא פוטר אותו מתשלום דמי תיווך אם המידע היה אחר חתימת הבלעדיות. ובפרט שבשעת סגירת העסקה ידע שהנכס בבלעדיות.

על פי דין תורה לא משנה אם הקונה חתם למתווך או לא.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אוסיף , שמעבר לתשובת הרב , הלקוח גם אם ידע על הנכס קודם לכן , הרי שלטענתו אנו מעוניין בנכס בגלל
    שהיסודות רעועים , והמתווך חידש לו את העניין שהוא טועה , כך שהייתה תרומה ניכבדה לקידום העיסקה עי המתווך

  2. שלום,
    הרב מאיר יפה כתבת, אם המתווך גרם לעסקה, זכאי בתשלום של דמי תיווך. לפעמים הכל, ולפעמים שליש או שתי שליש – תליו בנסיבות.