חישוב זמן פדיון הבן

שאלה:

נולד ביום א' לפנות בוקר, האם פודים אור ליום ג' שהוא ליל ל"א (ועברו כטי"ב), או צריך להמתין לבוקר שיהיו ל"י שלמים מעל"ע

תשובה:

שלום וברכה

המנהג בעיקר בין האשכנזים אבל גם בין הספרדים, להמתין ליום ה31 ולא די בכך שעברו כ"ט י"ב תשצ"ג ימים.

מקורות:

ראה ב"ח יו"ד סי' שה שנחלקו בזה הדעות, וראה מגן אברהם סי' שלט ס"ק ח שכך הכריע, וראה בהרחבה בס' אוצר פדיון הבן פרק טו סעיף א הערה ב' מה שכתב בזה בהרחבה רבה מדברי הפוסקים. וראה שו"ת יביע אומר ח"ה יו"ד סי' כה שמאריך בזה הרבה ומסקנתו שאם פדו ביום השלושים לאחר שעברו כ"ט י"ב תשצ"ג יש לחזור ולפדות בלי ברכה. אמנם לגבי ליל ל"א לאחר שעברו מנין השעות הנ"ל הביא שם הרבה מקורות לקולא, ודחה דעת הגינת ורדים שהחמיר בזה, אבל אם לא מדובר בשעת הדחק ממש נראה לי שאין טעם לבוא לחששות ויש להמתין לבוקר. וכן מבואר בש"ך שם שאין פודים בליל ל"א.