ביטול כלי מהיכנו, בסיס לדבר האסור

שאלה:

שלום הרב! מה ההבדל המהותי בין ביטול כלי מהיכנו לבין בסיס לדבר אסור?

תשובה:

שלום רב

למעשה מדובר בענינים שונים לגמרי: בסיס לדבר האסור הוא כאשר בין השמשות, בערב שבת היה דבר איסור מונח על גבי דבר היתר, שאז אדם מקצה אותו לגמרי מדעתו לכל השבת, וגם אם יוסר ממנו במהלך השבת, הדבר היתר הזה מוקצה. ביטול כלי מהיכנו הוא כאשר באמצע השבת אתה בא להניח דבר איסור על גבי דבר היתר, ובכך שלא לאפשר לטלטל אותו בשבת, והאיסור בזה לדעת חלק מהפוסקים הוא משום בונה בשבת, שהרי אתה קובע אותו עכשיו במקומו, ולדעת חלק מהפוסקים משום איסור סותר בשבת, שאתה מבטל את שימושו. בסיס לדבר האסור אין בעיה לעשות זאת, פשוט הכלי המותר יאסר בטלטול. בביטול כלי מהיכנו, עצם ביטולו היא פעולה אסורה.

שבת שלום וחנוכה שמח.