פועל שבוטל אחר שהגיע לעבודה

שאלה:

קראו לי להיות סייעת לצהרון הגעתי ובסוף לא היה צריך ואמרו לי שם שלפי החוק חייבים לשלם לי כאילו הייתי 3 שעות. לפי הדין זה גזל או לא?

תשובה:

שלום רב,

ראשית כל: אם לפי החוק מחייבים לשלם, גם ההלכה מחייבת, מאחר ומנהגי עובד ומעביד מחויבים לפי ההלכה. וכדברי המשנה: השוכר את הפועלים מקום שנהגו… הכל כמנהג המדינה.

שנית: פועל שהוזמן לעבודה, והפועל כבר יצא לדרכו לא ניתן לבטלו. ואם ביטלו כתוב בשו"ע שחייבים לשלם לו על העבודה שהוזמן, למרות שלא עבד.

מקורות:

מנהג הפועלים מחייב: משנה ב"מ פג,א.

פועל שיצא לדרכו לעבודה וביטלו, חייבים לשלם לו, שו"ע חו"מ סימן שלג סעיף ב. ושם כתוב שנותן לו כפועל בטל – כמה נהנה שישב בטל ולא עבד. פוסקי זמנינו הורו שאם מעדיף בתשלום ולא בביטול עבודה, ואין נהנה בביטול, חייבים לשלם לו מחיר מלא.