טלטול מוקצה ע"י המרפק או גב כף היד

שאלה:

שלום

האם טלטול מוקצה ע"י המרפק נחשב כטלטול מן הצד (שמותר רק לצורך דבר המותר) או כטלטול בגופו (המותר בכל אופן). ומה הדין לגבי גב כף היד, האם נחשב כטלטול מן הצד או כטלטול בגופו.

תודה לכם

תשובה:

זה נחשב טלטול בגופו. הקביעה שמוקצה בגופו מותר לכל הדעות אינה מדויקת, ידועים דברי החזון איש שהחמיר, ציינו למחלוקת זו כאן, אבל אמת הדבר שהמנהג כדעת המשנה ברורה שמיקל. עיקר טעמו של החזון איש, שלא מצינו שהתירו אלא מעשה הנעשה בדרך אגב כמו שכיבה על קש שמבצעת נענוע לקש שהוא מוקצה, ולא פעולה מיוחדת הנעשית כלאחר יד. ראה שבת קמא א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ההבדל הבסיסי בין טלטול בגופו לטלטול מן הצד, הוא שטלטול מן הצד הוא שהנגיעה בחפף אינה באופן ישיר אלא באמצעות חפץ אחר, ואילו טלטול בגופו ענינו שהנגיעה היא ישירה אבל לא באופן הרגיל.