כבוד הסבא / כבוד הסבא החורג

שאלה:

האם יש הלכה כזאת שכבוד הסבא יותר מהאמא של הילד?, ועוד יש לציין שזה לא סבא של הילדים, אלה הוא נשוי לאמא של האמא של הילדים

תשובה:

שלום רב,

ודאי שלא. החובה הבסיסית היא לכבד את אביו ואמו, ולאחר מכן את הסבא. ראה ברמ"א יו"ד סי' רמ סעי' כד: יש אומרים דאין אדם חייב בכבוד אבי אביו (מהרי"ק). ואינו נראה אלא דחייב כבוד אביו יותר מכבוד אבי אביו". וראה שם בט"ז סק"כ שהביא שכך גם הביא רש"י על החומש מהמדרש. ויש אומרים שכבוד הסבא נובע מחמת כבוד האב או האם שהם מחוייבים לכבד אותו כבן לאב, אז גם הבן שלו שחייב בכבודו חייב לכבד את מי שאביו חייב.

ובפרט שאינו הסבא אלא מה שהאמא חייבת בכבודו הוא כפי שכתב שם בשו"ע סעי' כא: "חייב אדם לכבד אשת אביו, אף ע"פ שאינה אמו, כל זמן שאביו קיים. וחייב לכבד בעל אמו, כל זמן שאמו קיימת. אבל לאחר מיתה, אינו חייב בכבודם. ומכל מקום דבר הגון לכבדם אף לאחר מיתה". כלומר, זה ודאי לא כחובתה לכבד את אביה.