הוצאת ספר קודש מתיק שיש בו מוקצה

מה הדין בשבת אדם רוצה להוציא ספר קודש מתוך תיק שיש בו כסף האם מותר או אסור ומדוע?

תשובה:

שלום רב

אין כל בעיה לשלוף את הספר מתוך התיק. לגבי התיק עצמו אם הוא מותר בטילטול, תלוי הדבר מה ערך המוקצה לעומת ערך הספר או שאר דברי ההיתר ששם, שכן ההלכה היא שדבר היתר שמונח עליו או בתוכו חפץ של מוקצה, נעשה "בסיס לדבר האסור" וגם הוא עצמו נחשב מוקצה, אך אם יש בו גם חפצי היתר ששווים דומה למוקצה, נחשב הדבר כ"בסיס לדבר האסור והמותר" ומותר בטלטול [לכתחילה יש לנער את המוקצה לפני שמטלטלים אותו, אבל אם לא ניתן לעשות זאת מאיזו סיבה ניתן לטלטל אותו לצורך הנדרש]. גם כאשר הכסף זז מעט מחמת הוצאת הספר אין בכך בעיה, כיון שזה נחשב טלטול מן הצד לצורך דבר המותר.

מקורות:

שולחן ערוך סי’ שי”א ס”ח, משנה ברורה סי’ ש”ח ס”ק קט”ו, וחזון איש סי’ מ”ז ס”ק י”ב וי”ג.