הבריח נכסיו מפני חובו

אדם שחייב לחברו כסף שנפסק לו בבי"ד והחייב העביר במתנה לחברו ע"י העברת בעלות את רכבו כדי להבריח נכסיו שלא יהי מקום לבעל דינו לגבות חובו האם יש לבי"ד כח לבטל את הנתינה כשאנו יודעים שהעביר את הרכב בערמה.

בברכה

תשובה:

שלום רב,

אם הראיה היחידה שהעביר את הבעלות בערמה היא בעובדה שהרכב נשאר אצלו והוא משתמש בו זה תלוי במחלוקת הפוסקים (בסימן צט) לדעת הב"ח ההעברה מבוטלת ולדעת הש"ך שם אי אפשר לבטל את ההעברה אבל אם יש ראיה אחרת כגון שידוע שאמר למי שהעביר לו בעלות שעושה כן רק להבריח ואינו מתכון באמת להעביר לו בעלות אין במתנה הזאת ממש ועיין תומים שם.