לפני עוור בנתינת סכין לאדם העשוי לרצוח

האם מי שנותן סכין לרוצח, או לאדם שעומד להרוג אדם אחר וזה נראה שאכן כך יעשה, האם נותן הסכין עובר בלפני עוור?

תשובה:

שלום רב

זה מאוד תלוי בסיטואציה. כאשר לא בהכרח שישתמש בסכין זו לרצח ויש לסכין זו שימושים אחרים לגביו, יתכן שאין כאן לפני עיור לא תתן מכשול, וכפי שמותר למכור רכב לאדם שאינו שומר מצוות או אפילו סיר ותנורי אפייה וכו' וכו', כיון שהם יכולים לבחור להשתמש בזה ביום חול. וכמו כן התיר הגר"מ פיינשטין להשכיר אולם חתונות לזוג שמתחתנים מעורב כיון שהם יכולים שלא לעשות כך, ולא מונח בגוף המעשה שיהיה בהכרח בתערובת, ראה כאן. בשונה מכוס יין לנזיר שכל יעודה לשתייה וכל שתייה אסורה לגביו.

כמובן, מעבר לגדרי איסור לפני עיור יש חובה לנהוג בזהירות רבה בכלי משחית… שלא לתת סכין ביד אדם שאינו אחראי או שעשוי לבחור ברע, וכפי שהזהירו חכמים שלא לתת גחלת ביד חרש שוטה וקטן, ולעיתים הנותן בידיהם גחלת מתחייב בנזקים שיצאו מכך.