כמה פרטים בענין ישיבה במקומו של האב

כבוד הרבנים שליט"א
בענין שאין בן יושב במקום אביו, מה לגבי מקום האם, האם הלכה זו נוהגת אף לאחר מות האב? מה הדין לגבי מקום האב בבית הכנסת?

תשובה:

שלום רב

"בענין שאין בן יושב במקום אביו" ? זו הלכה פסוקה בגמרא בקידושין וביו"ד סי' רמ סעי' ב'. אולם לפעמים האב אינו מקפיד ומוחל על כבודו ולכן מותר לשבת במקומו. (כמבואר שם סעי' יט שהאב שמחל על כבודו כבודו מחול).

א. לכן לגבי מקומה של האם, בדרך כלל היא אינה מקפדת. ולכן יהיה מותר. אבל אם היא מקפידה או במקום שמקפידים על כך, ודאי חייבים בכבודה ובמוראה של האם בדיוק כמו של האב.

ב. לגבי ישיבה במקום האב לאחר פטירתו, אין בכך איסור. ישנם דברים שיש לכבדו לאחר פטירתו. וזה לא אחד מהם, משום שאין זה מקומו.

ג. וכך גם לענין מקומו בבית הכנסת לאחר פטירתו. (רואים הרבה תשובות בראשונים שעסקו בירושת מקום בבית הכנסת, וברור שאין בכך איסור לשבת במקומו לאחר שנפטר. ובעודו בחיים התשובה כבר כתובה לעיל.