אדם שהתקרב ליהדות ולבסוף פרש, האם נחשב תינוק שנשבה?

שלום.
קרוב משפחה שלי, חילוני, הלך להרבה שיעורים של ערכים והיה בתהליך של התקרבות וכמעט שמר שבת (חוץ מלדבר בטלפון) ואז נהיה כופר ברוב התורה חילל את השבת עבורי.
האם הוא יצא מגדרי תינוק שנשבה לענין ההלכה ומה דינו לגבי שבת אם הוא עשה בשביל עצמו כמו הדלקת אור, יהיה הדין כיוצב"ז כמו בהילכות גוי?

תשובה:

שלום רב

לגבי תינוק שנשבה הגדרים אינם ברורים די הצורך, דעת החזון איש, שכל אדם שגדל במשפחה חילונית הוא נחשב בענין מה כתינוק שנשבה גם אם נחשף ליהדות. ראה, קשה מאוד לעקור הרגלים ישנים, ולשנות את כל סדרי החיים. גם אדם שהיה בתהליך של התקרבות, הרי הוכיח סופו על תחילתו שהתהליך הזה לא היה פנימי מספיק, כך שלא הייתי נוהג לגביו בשונה מכל אדם חילוני אחר. אמת, שכל אדם שאינו שומר מצוות היום בארץ ישראל אינו נחשב באופן מוחלט כתינוק שנשבה, ולכן, לענין להעלותו לתורה או לכבדו בברכה תחת החופה וכיוצא בזה יש להחמיר, אוטלם, בודאי מצוה להצילו מסכנה וכיוצא בזה. עוד בענין זה ראה מה שכתבנו כאן, ובהרחבה רבה כאן.