חישוב תשלומי איזון לדייר שמרחיב על הגג המשותף

אני גר בקומה ג'. יש מעלי גג בבעלות משותפת של 32 דירים.
אני מעניין לבנות בגג יש לי הסכמה מכל הדירים מלבד דייר אחד שמעניין שאני ישלם לו את חלקו בגג.
גודל הגג הוא כ85 מ"ר.
במידה ובונים על הגג מתאפשרת בנית מדרגות אך ורק דרך הבית שלי ולא דרך המדרגות הציבוריות.
ברצוני לדעת כמה מקובל לשלם על חלקו במקרה כזה.
יצוין בזה כי הסכמנו שהחלטת רבני האתר מקובלת על שנינו
תודה רבה תזכו למצוות

תשובה:

שלום רב,

העובדה שהמדרגות עוברות את דירתך לא משנה הרבה, אבל היא משפיעה על התייקרות הדירה.

אני מניח שרק אתה יכול לבנות. אם כולם בונים, יש לשלם רק על מה שהנך מרחיב מעבר למגיע למה שמגיע לך לפי חלקך בטאבו.

יש לחשב את התייקרות הדירה לאחר שהבניה תושלם, ולהכפיל על מחיר הקרקע של הבניין ביחס למחירי כל ה-32 דירות (אם למשל הקרקע הוא שליש יש לחלק בשלוש) ולהכפיל על חלקו של השכן בקרקע לפי הרשום בטאבו. כמובן שחישוב מחירי הדירות הוא לפי בניה סטנדרטית. ניתן להקל על החישוב ולחשב את התייקרות הדירה כאשר יש אופציה להרחבה על הגג כפול חלקו של השכן בקרקע.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אכן כך הדין, שאם השכן יכול לבנות, אף אם הוא מעדיף שלא לבנות, יש לקזז את שווי תוספת הבניה שהוא זכאי לקבל. וכל זה מדין כפיה על חלוקת הרכוש המשותף. ואדרבה, היכולת לכוף על חלוקה גוברת על היכולת לכוף על מכירת החלק בשותפות. עיין בשו"ע חו"מ סי' קעא.

  2. נניח שלשכן המתנגד יש 30/999 בקרקע. אם נרצה לשנות את רישום הבית המשותף לאחר התוספות שנבנו על הגג ייצא שחלק של המתנגד בקרקע הוא 28/999. אם כן, מגיע לו 2/999 משווי הקרקע, שישולם לו מכל בעלי הדירות העליונות שמרחיבים על הגג.