חזרת הש"ץ כשלא התחילו עשרה אנשים יחד שמונה עשרה

יחידים שהתפללו שחרית ביחד תפילת שמונה עשרה בלחש והצטרפו אליהם תשיעי ועשירי באמצע תפילת לחש. מה הדין בבית כנסת ספרדי לגבי חזרה ואמירת קדיש. אודה לכבוד הרב אם יוכל לצרף מקורות.

תשובה:

שלום רב.

באופן זה הם נחשבים כמתפללים בציבור אך לא באופן המעולה של תפילה בציבור אלא בדרגה פחותה יותר. ומכל מקום ניתן באופן זה לומר חזרת הש"ץ.

מקורות:

ראה שו"ע סי' סט שכאשר יש שישה שלא שמעו קדושה מותר לומר חזרת הש"ץ ובמשנה ברורה שם שמביא רדב"ז שחולק. וכתבו אחרונים, שהואיל ורבים מהאחרונים הסכימו בזהב לדברי השו"ע, בכל אופן בו יש צירוף נוסף, כמו במקרה שלכם, או אפילו פחות מכך, שיש פחות משישה שמתפללים יחד ויש אחרים שמצטרפים אליהם, ניתן לומר את חזר הש"ץ. ראה שו"ת מנחת אלעזר ח"ב סי' עז, שו"ת חלק בלוי סי' מה, ואשל אברהם בוטשאטש שם. הרחבה על כך ראה בס' פסקי תשובות שם.