שאלות שונות בעניין שמיטת כספים

שלום,

בעניין שמיטת חובות.

א. האם שמיטת חובות חלה על כסף ושווה כסף?
ב. האם יש דין שונה בין הלוואה להשאלה?
ג. אם המלווה מבקש את הכסף לפני זמן השמיטה אך לא קיבל אותו ועבר זמן השמיטה האם החוב נשמט?
ד. מה הדין להלוואה והשאלה כאשר לא ניקבע זמן פירעון?

תודה.

תשובה:

א. שמיטת כספים היא גם בשווה כסף.
ב. בהשאלה כאשר החפץ השאול קיים, אין שמיטת כספים. לגבי חובות כספיים אחרים שאינם נובעים מהלוואה יש מחלוקת הפוסקים.
ג. החוב נשמט.
ד. חוב אינו נשמט אלא אם הגיע זמן הפירעון לפני ר"ה של מוצאי שביעית. בהלוואה מבלי לקבוע זמן פירעון, אם בר"ה כבר עברו שלושים יום מההלוואה הרי זה נחשב שהגיע זמן הפירעון ושביעית משמטת, אם עדיין לא עברו שלושים יום נחלקו הפוסקים.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 14.