מוכר עסק התחייב לפצות את הקונה אם בעלי המקום יפנו את החנות

בס"ד

שלום רב

שאלה:

מכרתי לפני כ 5 שנים עסק מסחרי רווחי , המקום היה בשכירות, בחוזה השכירות הופיע סעיף שאם הבעלים ירצו לבנות בית חדש על השטח על השוכר יהי' לעזוב את המקום בלי קשר לאורך החוזה שעוד נשאר, ( החוזה היה ל 10 שנים) כמובן שהבעלים צריכים להודיע על הפינוי שנה מראש ואז הוא חייב לעזוב את המקום,

כאשר מכרתי את העסק הקונה שאל מה יהיה אם אני יחויב לעזוב את המקום בעוד שנה ובעוד שנתיים אז יצא ששילמתי עבור שנתיים זה לא כלכלי, התחייבתי עד 5 שנים מיום חתימת החוזה אם יהיה פינוי תוך 5 שנים אשלם לו עבור כל חודש שנשאר סכום מסוים, בפןעל הוא קיבל הודעת פינוי שיצא 3 חודשים לפני תום 5 שנים שהתחייבתי,

כמובן שהוא בא לבקש עבור 3 חודשים בהתאם לחוזה בינינו אבל לאחר הודעת הפינוי הוא ביקש אורכה כאילו לשם התארגנות והוא קיבל חודשיים נוספים אבל הוא ממשיך לבקש ממני עבור 3 חודשים, בטענה שהחודשיים האלו לא היו למסחר אלא להתארגנות

מה דעת כבוד הרב? אני כמובן מתנגד לדרישה הזו, חשוב לי לדעת את ההלכה בעניין

אני מודה לכבוד הרב מראש על טרחתו ותשובתו המהירה

בכבוד רב

תשובה:

שלום רב,

אם הנוסח של החוזה הוא כפי שכתבת "אם יהיה פינוי תוך 5 שנים" הנך צודק שמגיע לו פיצוי עבור חודש אחד בלבד, כיון שבפועל לא היה פינוי אלא בחודש אחד ולא משנה כלל מה הקונה עשה במשך החודשיים. אם הנוסח שונה (למשל שהעסק לא יוכל לפעול במקום 5 שנים וכדו') הדין יכול להיות שונה.