תביעת נכות

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב. 2 שאלות בבקשה:
1- אם לאדם יש מחלה (אינו מרגיש טוב עד קושי תפקודי מאד מאד גדול ביום יום-. הרופאים אליהם הלך אמרו שיש לו מחלה בשם X אבל הוא חושב שאין לו את המחלה הזו. האם הוא יכול לתבוע את ביטוח לאומי/חברת ביטוח? כמובן עם מסמכים של הרופאים שקובעים שיש לו את המחלה בגינה הוא תובע (למרות שהוא חושב שאין לו אותה אך מרגיש מאד לא טוב)
2- השאלה דומה אך קצת שונה. אם לאדם יש מחלה מסוימת מאד קשה כבר מס שנים אך אינו רוצה להודיע עליה כי זה יכול לעשות נזק אדיר בחיים המשפחתיים וכו.. האם הוא יכול לתבוע את חברת הביטוח/ביטוח לאומי על מחלה אחרת שיש לה פחות אחוזים מהמחלה שיש לו.? אציין שאם היה מדווח כנראה שכמובן היה זכאי ל100 אחוז נכות ואילו במחלה שספק אם יש לו בדר"כ מקבלים אחוזי נכות נמוכים אם בכלל. האם ניתן?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

1. אם לפי הבדיקות הרופא קבע שיש מחלה מסוימת, מותר לפנות לביטוח לאומי לקבל קצבת נכות, מאחר ולפי קביעת הרופא יש לו מחלה מסוימת, והם מסתמכים על הקביעה של הרופא, ולא לפי הקביעה של החולה.

2. אם ברור שיש לו מחלה מסוימת ורוצה להעלים את המחלה, מותר לו להצהיר על מחלה אחרת, ובלבד שאין כאן שקר ויש לו מחלה שמגיע לו קצבת נכות, והשינוי של המחלה לא מעלה לו בקצבת נכות.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. רשמתם:
    "אם ברור שיש לו מחלה מסוימת,
    ורוצה להעלים את המחלה,
    מותר לו להצהיר על מחלה אחרת,
    ובלבד שאין כאן שקר,
    ויש לו מחלה שמגיע לו קצבת נכות,
    והשינוי של המחלה לא מעלה לו בקצבת נכות.".

    כדי להיות זכאי לקצבת נכות מהביטוח הלאומי,
    צריך להיות כל 3 הדברים האלו:
    1] ברור שיש לו נכות/מחלה מסוימת.
    2] ניסה את כל הטיפולים שהביטוח הלאומי
    סובר שחובה לנסות כדי לטפל בנכות/מחלה הזאת.
    שמא הם כן מועילים והוא כבר לא יהא נכה/חולה.
    3] קיבל אישור מהוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי.
    שהיא בגדר חוות דעת שניה,
    שלכאורה פחות סבירה להיות מוטת לטובת המטופל.
    משום שבניגוד לרופא פרטי שתשלום שכרו מהמטופל,
    רופא הוועדה מקבל משכורת מהביטוח הלאומי.
    ולכאורה זאת השתדלות אמיתית
    להשגת אבחון תקין יותר וטיפול תקין יותר.
    שהרי גם רופא עלול חלילה לטעות.

    וגם אם לפי מספר חוות דעת,
    שכל 1 מהן מרופא שונה, שאינו רופא של הוועדה הרפואית שלו בביטוח הלאומי,
    ברור לחלוטין שיש לו את המחלה ושאין כל טיפול שעוזר.
    עדיין יש בכך משום עברה על חוקי המדינה.
    והוא עלול להיתפס ולקבל עונש,
    כפי איך שמוגדר בחוק.

    האם למרות כל זאת, זה מותר הלכתית?

    תודה.

  2. אם הרופא הגדיר מחלה והחולה חושב שאין לו את אותה מחלה מותר לו לגשת לביטוח לאומי עם המסמכים שקיבל מהרופא והרופא של הביטו"ל יבדוק שנית ויחליט, ואם אכן הרופא של הביטו"ל גם יסכים שיש לו אותה מחלה ודאי שאין כל גזל ולא עברה על החוק.