שאלות בקשר להתנגדות לבניה על רכוש משותף

אנחנו שני שכנים שיש לנו היתר בניה על הגג. (לשכן אחד מבין השניים השכן המתנגד לבניה חתם בעריה שמוכן לבניה ובתב"ע חתם לשני השכנים)
עכשיו הוא לא מוכן ששני הדיירים יבנו היות שאומר שהגג רכוש משותף. יש לציין שהשכן הזה כבר בנה לפני כמה שנים על הצד.
האם השכן יכול למנוע את הבניה לפי ההלכה?
שלפי חוקי המדינה אין בכלל צד מותר לבנות בלי שום בעיה?

תשובה:

אני משיב באופן כללי בלבד.

שכן שבנה מן הצד, אינו יכול למנוע מהשכנים לבנות באותו גודל שהוא בנה. אם יש אפשרות שהשכנים יבנו מן הצד אינו חייב לתת להם לבנות על הגג.

חתימה על תכניות אינה בהכרח ויתור גמור.

היתר בניה על פי חוקי התכנון והבניה, אינו מקנה זכויות קנייניות בקרקע והשכן הבונה עדיין זקוק להסכמת השכנים לבניה, גם לפי ההלכה וגם להבדיל לפי החוק.

מקורות:

בעניין שכן שבנה על רכוש משותף כתב בשו"ת בית דוד סי' צב (מובא בספר משכנות ישראל סי' י' אות ג בשם ספר זכור לאברהם חו"מ ח"ב ערך נזקי שכנים) שאינו יכול להתנגד לבניה דומה של שכן אחר.

בעניין חתימה על תכניות עיין כאן

ובעניין זכויות על פי היתר בניה עיין כאן.