שומת הנזק של פנס ופח בנזקי רכב

אדם פגע ברכבי ושבר פנס ונתן מכה לפח. הפנס היה סדוק קודם אבל עדיין שמיש, עד לטסט שכנראה היו מחייבים להחליפו. איךשמים את הנזק של הפנס והפח.

תשובה:

שלום רב,

על הפח הוא חייב לשלם לך עלות התיקון. על הפנס אולי הוא גם חייב לך תשלום פעוט, אבל אני מציע שתוותר לו.

מקורות:

אם הדבר הניזוק עומד לתיקון, המזיק חייב לשלם עלות התיקון. עיין עלון המשפט גליון 22 עמוד ה.

לגבי הפנס אם בדרך כלל אנשים מרכיבים פנס כזה בעצמם, יוצא שיש לשום את הנזק בפנס כשהוא לעצמו, וכמו שכתב הטור בחו"מ סוף סי' שצד שאם הזיק דקל שנגמר גידולו וניתן להעביר אותו למקום אחר, שמין את הדקל לעצמו, ופנס שאינו תקין ושכנראה לא יעבור את הטסט אינו שווה כלום.
אם אנשים אינם מרכיבים בעצמם, אלא נותנים למוסך להרכיב, מסתבר שיש לשלם מחיר הרכבת חדש (שזה עלות התיקון) בניכוי מה שבעל הרכב מרוויח מכך שמחליפים לו לחדש.